DĖMIŲ VALYMAS

Naudojant kokybiškus skalbiklius galima išvalyti daugelį dėmių, tačiau kai kurias dėmes reiktų valyti specialias būdais. Atminkite, kad senas dėmes išvalyti daug sunkiau, todėl dėmę pradėkite valyti kuo greičiau! Prieš valymą patikrinkite drabužio spalvos atsparumą išbandydami valiklį nematomoje drabužio vietoje. Žemiau pateikiami praktiški būdai, kaip kovoti su dėmėmis.

Purvas

Neskubėkite merkti ar skalbti purvu išteptų drabužių - leiskite purvui išdžiūti. Tuomet kiek įmanoma jo nukrapštykite ir palaikykite 5-6 val., ant dėmių užlašinusi skaidraus indų ploviklio.

Smalos dėmės

Tokias dėmes visų pirma reikia gerai sudrėkinti riebalais. Uždėkite sviesto, margarino ar užlašinkite aliejaus, o kad dėmė kuo geriau sugertų riebalus, drabužį nakčiai įdėkite į plastikinį maišelį. Nereikalinga šluoste kiek įmanoma nuvalykite riebalus ir ant dėmės užlašinkite truputį indų ploviklio. Dar kelias valandas luktelėkite, tada skalbkite.

Žolės dėmės

Ant dėmių užpilkite glicerino, jeigu jo neturite - užtepkite šiek tiek dantų pastos. Palikite 10-15 min. ir skalbkite kaip įprastai.

Žemių dėmės

Audinius pamirkykite vandenyje, į kurį įpilta truputis acto. Po to drabužį išskalbkite aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje.

Rašalo dėmės

Rašalo dėmes iš pradžių išplaukite šiltu vandeniu ir dvi valandas pamirkykite šiltame piene. Taip pat veiksminga rašalo dėmę kelis kartus įtrinti šviežiai išspaustomis citrinų sultimis.

Tušo ir guašo dažų dėmės

Tušo ir guašo dažų dėmės išnyks, jei audinį skalbsite šaltame vandenyje, į kurį įpilta skalbiklių. Išskalbtą daiktą išdžiovinkite, po to valykite šepečiu.

Pieštuko ir kreidos dėmės

Spalvota kreida ar aliejine pastele išteptus drabužius lengvai išskalbsite, jeigu dėmes patapšnosite benzinu mirkytu audiniu arba minkštu šepetėliu. Jei ant drabužio netyčia brūkštelėjote pieštuku, jo žymes ištrinsite nespalvotu trintuku. O jei trintuko po ranka laiku neturėjote, tuomet užpilkite ant dėmės šiek tiek indų ploviklio ir palikite pripieštą drabužį maždaug 5-6 val. Skalbkite drabužį taip, kaip nurodyta etiketėje.

Riebalų ir tepalų dėmės

Naujai atsiradusias riebalų ir tepalų dėmes iš šviesių audinių galite išvalyti šitaip: suteptą vietą tuoj pat pabarstykite kreidos milteliais. Palikite 2-4 valandoms, kad kreida sugertų nešvarumus. Paskui ją nupurtykite. Esant reikalui, pakartokite. Vietoj kreidos miltelių galima naudoti smulkią druską. Riebalų ir tepalų dėmes paprasčiausia valyti benzinu. Suteptą drabužio vietą padėkite ant balto medvilninio audinio arba kelissyk sulenkto filtrinio popieriaus. Iš išvirkščiosios pusės ratu ( nuo krašto į centrą) dėmę trinkite vatos tamponu, suvilgytu benzine. Norint išvalyti šilkinį audinį, reikia suteptą vietą pamerkti 5-10 min. į tokį tirpalą: pusė šaukšto amoniako, šaukštas glicerino, ir šaukštas vandens. Išmirkytą gaminį išplauti šiltame vandenyje.

Uogų dėmės

Užtiškus uogų, dėmę kuo skubiau nuplaukite karštu vandeniu. Jei dėmė neišnyko, tuomet ją kelioms valandoms pamerkite į pieną. Dar galima pavalyti išteptą vietą skystu glicerinu (palikite susigerti 10 val.) arba patepti atskiestu acto rūgšties bei vandenilio peroksido tirpalu.

Juodųjų serbentų ir mėlynių dėmės

Juodųjų serbentų ir mėlynių dėmę paplaukite vandeniu ir palaikykite rūgpienyje, citrinos rūgšties arba citrinos sulčių tirpale. Procedūrą kartokite, kol dėmė išnyks.

Apelsinų sulčių dėmės

Apelsinų sultimis suteptą vietą patepkite glicerinu ir po 1-2val gerai išskalaukite vandenyje.

Obuolių sulčių dėmės

Šviežią obuolių sulčių dėmę išvalysite šiltame piene suvilgytu tamponu ir pamuilėmis.

Raudonojo kopūsto ir burokėlių sulčių dėmės

Baltą audinį išvalysite brūkštelėjusi 1 proc. natrio hidrochlorido (tinka ir arbatinis šaukštelis balinamojo tirpalo) bei didelio šaukšto šilto vandens tirpalu. Kitos spalvos drabužius išvalysite, jeigu ant dėmės užlašinsite šiek tiek skaidraus indų ploviklio ir paliksite įsigerti kelioms valandoms.

Bananų dėmės

Bananų dėmių išvalyti beveik neįmanoma, bet pabandykite pasitelkti citriną su druska. Bananais išteptas dėmes gerai ištrinkite puse citrinos, užpilkite ploną sluoksnį druskos ir prieš plaudama kelias valandas palikite įsigerti.

Pomidorų padažo dėmės

Prieš skalbimą suteptą drabužį pamerkite kelioms valandoms į per pusę sumaišytą vandens ir glicerino tirpalą. Jei po skalbimo dėmė matyti, patapšnokite ją benzino arba amoniako tirpalu (1l vandens ir 1 valgomasis šaukštas amoniako).

Šokolado, kavos, kakavos, arbatos dėmės

Šokolado, kavos, kakavos, arbatos dėmes galima išvalyti amoniako tirpalu (1 dalis amoniako ir 25 dalys vandens). Kavos ir arbatos dėmės gerai išsiplauna labai sūriu vandeniu. Valytas vietas paplaukite vandeniu.

Pieno ir kiaušinių dėmės

Pieno ir kiaušinių dėmes valykite šiltu glicerinu. Dėme suvilgykite, patrinkite ir po 10-15 min.išplaukite vandeniu su muilu.

Valgomųjų ledų dėmės

Valgomųjų ledų dėmę nuo drabužių tuojau pat nugramdykite ir tą vietą nuplaukite šiltu vandeniu. Jeigu ledų dėmė įsisenėjusi, tai dėmėtą vietą pamirkykite borakso tirpale (šaukštelis borakso litrui vandens). Paskui išskalbkite ir gerai išskalaukite.

Kario dėmės

Kario dėmę reikėtų valyti netrukus, mat kario sudedamoji dalis timerikas naudojama ir kaip audinio dažai. Galite pamėginti ant dėmės nakčiai užpilti glicerino.

Raudonojo vyno dėmės

Jeigu taip nutiko, kad ant drabužių ar staltiesės užtiško raudonojo vyno, tokioms dėmėms nederėtų leisti įsisenėti. Pirmiausia nespalvota popierine servetėle sugeriate vyno likučius, tuomet dėmę plaukite po tekančiu vandeniu. Jeigu vis tiek liko žymių, tuomet drabužius ar staltiesę pamerkite nakčiai į vandenį su keliais lašais nespalvoto indų ploviklio. Taip pat raudonasis vynas lengviau kristalizuotųsi, jeigu staltiesę ar drabužį įkištumėte nakčiai į šaldiklį. Vėliau skalbkite kaip įprastai. Galbūt pravers ir labai senas raudonojo vyno šalinimo būdas: drabužio ar staltiesės dėmę įmerkite į verdantį pieną ir tada skalbkite 95 laipsnių temperatūros vandenyje.

Konjako dėmės

Konjako dėmę iš šilkinių ir vilnonių audinių galima išvalyti atskiestu ir garuose pašildytu spiritu.

Likerio dėmės

Likerio dėmes galima pašalinti 3 proc. vandenilio peroksidu, po to audinį išskalbti šaltame vandenyje.

Alaus dėmės

Alaus dėmę valykite vyno acto ir vandens tirpalu. Po to pamirkykite ir iškalbkite skalbimo priemonėmis, turinčiomis balinančių medžiagų.

Kramtomosios gumos dėmės

Pirmiausia galite pabandyti gumą atšaldyti, pavyzdžiui, apdėti ledo gabalėliais ar įkišti į šaldiklį. Jeigu gumos neina nukrapštyti, tada iš kitos dėmės pusės uždėkite lengvai benzinu sudrėkintą medvilnės gabalėlį. Kai dėmė suminkštės, atsargiai patrinkite ją benzinu ir skalbkite drabužį kaip įprastai.

Žvakės vaško dėmės

Nesistenkite vaško išpešioti, nes pašalinsite ne tik vašką, bet ir ištrauksite audinio kuokštų. Verčiau vašku aptaškytą drabužį įkiškite į plastikinį maišelį ir kelioms valandoms įdėkite į šaldiklį. Po kurio laiko tvirtai sustingęs vaškas turėtų pats nukristi. Jei ne, tada paimkite nereikalingą skepetaitę, popierinį rankšluostį arba kavos filtrą, uždėkite ant vašku suteptos dėmės ir palyginkite karštu lygintuvu. Karštis tikrai sutrauks vašką iš drabužio.

Kraujo dėmės

Visų pirma tokią dėmę šalinkite šaltu vandeniu, tada drabužį prieš plaudama kelias valandas pamirkykite šaltame sūriame vandenyje. Įsisenėjusią kraujo dėmę galite patapšnoti 8 proc. neskiestu amoniaku.

Jodo dėmės

Jodo dėmes keletą kartų sudrėkinkite vandeniu, paskui įtrinkite krakmolu, pamirkykite amoniako tirpale (keletas lašų amoniako stiklinei vandens). Paskui drabužį išskalaukite muilo putose. Spalvotame audinyje esančias jodo dėmes valykite acetonu.

Kalio permanganato dėmės

Kad iš audinio išnyktų kalio permanganato dėmės, jas sudrėkinkite išrūgomis arba rūgpieniu. Po 3-4 valandų dėmėtą audinį išskalbkite.

Rūdžių dėmės

Pamerkite dėmę į rūgštų pieną (du arbatiniai šaukšteliai acto sumaišoma su stikline pieno) arba citrinų sultis, po kurio laiko dėmę patrinkite druska. Palikite drabužį išdžiūti ant tiesioginių saulės spindulių. Jei dėmė įsisenėjusi, pabandykite įveikti rūdis naikinančiu tirpalu, oksalio rūgštimi arba vienos dalies citrinų rūgšties ir devynių dalių vandens tirpalu.

Pelėsių dėmės

Pelėsių dėmes iš visų audinių galima išvalyti terpentinu ir 5% amoniako tirpalu. Dėmėtą vietą patrinkite, paskui plaukite muiluotu vandeniu ir išskalaukite. Pelėsių dėmes baltiniuose suvilgykite citrinos sulčių ir vandens skiediniu (1/3 sulčių ir 2/3 vandens), viršų pabarstykite smulkia druska. Palaikykite, kol išdžius. Po to išplaukite.

Suodžių dėmės

Suodžių dėmes pirmiausia patrinkite terpentinu sudrėkinta šluostele ir suteptą audinio vietą paplaukite šiltu muilo skiediniu. Jei dėmės neišnyks, tai dar kartą patepkite terpentino ir kiaušinio trynio (lygiomis dalimis) mišiniu. Nuvalykite ir perplaukite.

Prakaito dėmės

Iš bet kokio audinio prakaito dėmes galima išvalyti tokiu tirpalu: 1 dalis 10% amoniako, 1 dalis valgomosios druskos ir 10 dalių vandens. Tinka ir perpus sumaišytas amoniakas ir etilo spiritas. Megzti vilnoniai drabužiai valomi stipriu valgomosios druskos tirpalu. Jeigu nepadeda, tai suteptas vietas patrinkite etilo spiritu. Iš medvilninio darbužio prakaito dėmes valykite vyno actu, o iš šilko – grynu spiritu. Šluostė, kuria valote, turi būti to paties audinio arba bant jau tokios pat spalvos. Visus audinius, išskyrus acetatinius, galima valyti šitokios sudėties preparatu: 10 dalių acetono, 8 dalys amoniako ir 15 dalių etilo spirito. Išvalytą drabužį skalauti šiltu vandeniu.

Šlapimo dėmės

Šlapimo dėmėms pašalinti pamerkite dėmėtą audinio dalį į acto skiedinį (šaukštas 9% acto pusei stiklinės vandens). Mirkykite vieną valandą.

Vokų šešėlių, pudros dėmės

Įvairias kosmetikos priemonių dėmes panaikinsite indų plovikliu ir alkoholiu. Sudrėkinkite dėmę skaidriu indų ploviklio skysčiu ir palikite drabužį 5-6 val. Jeigu dėmė visiškai neišnyko, patrinkite ją degtine.

Lūpų dažų dėmės

Lūpdažiu išteptą vietą įmerkite į nenugriebtą pieną ir laikykite maždaug tol, kol pienas ištrauks dažus. Tada ant dėmės užpilkite kelis lašus indų ploviklio, palikite 4-6 val. ir skalbkite. Jeigu po skalbimo lūpų dažai vis dar matyti, po dėme pakiškite sausą audinį ir patrinkite alkoholiu.

Blakstienų tušo dėmės

Ant dėmės užpilkite su vandeniu sumaišyto indų ploviklio ir prieš drabužį skalbdama palaikykite jį 5-6 val. (geresnio rezultato sulauksite, jeigu drabužį įdėsite į plastikinį maišelį). Dėmė vis tiek neišnyksta? Atsargiai patrinkite benzinu.

Dezodoranto dėmės

Neretai nuo dezodoranto lieka baltų sunkiai išplaunamų dėmių. Suvilgykite šias vietas tokiu tirpalu: vieną dalį baltojo acto sumaišykite su keturiomis dalimis vandens. Drabužį prieš plaudama gerai išskalaukite. Dar vienas veiksmingas būdas baltoms dezodoranto žymėms pašalinti - dėmę sudrėkinkite vandeniu, ant jos užbarstykite nedidelį kiekį kepimo miltelių ir šiek tiek patrinkite. Palikite drabužį per naktį.

Nagų lako dėmės

Dėmę sudrėkinkite nagų lako tirpikliu, pamerkite ir iškalbkite. Būkite atidūs, nes ne visus audinius galima apdoroti nagų lako valikliu! Valiklio negalima naudoti acetatiniams bei triacetatiniams audiniams valyti!

Kvepalų dėmės

Sumaišykite per pusę vandenį ir išorinio naudojimo alkoholį ir šiuo tirpalu suvilgykite tokias dėmes. Jeigu nuo kvepalų pabluko drabužio spalva, tuomet išbandykite tirpalą: 1 dalies baltojo acto ir 4 dalių vandens mišinį. Prieš skalbimą nepamirškite drabužio gerai išskalauti.

Dažų dėmės

Aliejiniai dažai - pavalykite dažų tirpikliu, pamerkite ir išskalbkite.
Emulsiniai dažai - kol dažai dar drėgni, plaukite dėmę šaltu vandeniu, jei dažai jau išdžiuvę – pavalykite dažų tirpikliu, pamirkykite ir iškalbkite.

Stearino ir parafino dėmės

Iš abiejų audinio pusių uždėkite po keletą sluoksnių sugeriamojo popieriaus ir lyginkite karštu lygintuvu. Popierius sugers steariną ar parafiną.

Batų tepalo dėmės

Pilkite gliceriną ant dėmės ir palikite drabužį per naktį.

Kiaulpienės sulčių dėmės

Jei drabužis baltas medvilininis: patrinkite dėmę ruduoju muilu ir palikite per naktį. Kitą dieną patrinkite ir nuvalykite drėgnu audeklu.
Spalvoti: suvilgykite dėmę tokiu mišiniu: 1 dalis vandens, 1 dalis išorinio naudojimo alkoholio ir 2 arbatiniai šaukšteliai indų ploviklio.

Sakų dėmės

Paguldykite drabužį ant sugeriančio audinio, suvilgykite acetonu (jei ne acetato audinys) arba alkoholio ir terpentino tirpalu. Iškart nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sugeriantis audinys irgi sugeria, todėl nuimkite nuo jo drabužį, kad dėmė neplistų.